6X HARDLOOPTIPS

Ruim anderhalf jaar ben ik nu bezig met hardlopen. Daarvoor heb ik nooit echt wat aan sport gedaan en ik heb dan ook van -10 mijn conditie moeten opbouwen. Door de tijd heen heb ik mijn eigen gewoontes ontwikkeld en kwam ik dingen tegen die voor mij erg goed werkte. Benieuwd naar mijn hardlooptips? Lees dan even verder.

♥ Veel mensen die beginnen met hardlopen sporten aan de hand van een intervalschema. Zelf heb ik dat niet gedaan. Ik heb  een standaardroute uitgezet die ik in het begin elke keer liep. Deze route was over een dijk en had om de paar honderd meter een herkenbaar punt zoals paadjes en paaltjes. Elke keer verlegde ik mijn doel een punt verder en ik probeer nog steeds om elke keer mijn doel net wat verder te leggen. Wees wel reëel, want niets is frustrerender dan je doel niet halen.

♥ Een tijd lang heb ik struggles gehad met kleding. Ik had nogal de neiging om me warm in te pakken wanneer het buiten fris aanvoelde. Ik ben alleen een persoon die het tijdens het sporten al snel heel warm heeft. In de zomer en in de periode daaromheen draag ik dus altijd een kort broekje met een los hemdje eroverheen. In de rest van de tijd, behalve wanneer het echt winter begint te worden, loop ik met een lange broek en een los hemdje. Het is dan wel even fris als je buiten staat te wachten, maar zodra ik begin met lopen ben ik blij dat ik niks warmers aangetrokken heb. Wel vind ik het belangrijk wanneer het buiten fris begint te worden een lange broek aan te trekken zodat je kuiten ook enigszins warm blijven.

♥ Koop goede hardloopschoenen. Zelf heb ik ook een poos op schoenen gelopen die er niet voor bedoeld waren en om me heen zie ik ook mensen op normale sportschoenen lopen. Doe dat nu niet. Andere schoenen zijn er namelijk niet op gemaakt om de klappen van het hardlopen steeds op te vangen en zijn daardoor niet al te best voor je spieren en gewrichten. Het is misschien even een investering, maar je zult er echt heel lang plezier van hebben! (het lijkt dan alsof je loopt op wolkjes)

Muziek. Ik kan echt niet hardlopen zonder muziek. Door muziek op te zetten blijf ik gemotiveerd om door te lopen en kan ik mijn aandacht even weghalen van de gedachte: je moet nog …. km, je moet door blijven gaan… Dan begin ik echt te genieten. Een lekker muziekje op, genieten van de omgeving en voor je het weet heb je alweer een aantal kilometers gelopen.

♥ Bij korte afstanden <5 km neem ik zelf nooit iets van drinken mee. Ik kan heel slecht met een klotsende bidon in mijn hand lopen en ben dan erg snel afgeleid. Gelukkig heb ik de laatste tijd een lieve vriend die mee fietst en die dan wat te drinken voor me meeneemt. Sinds kort gebruik ik ook energie drank van Body&Fit. Ik merk dat ik hier een adrenaline boost en meer energie van krijg. Ook ben ik aan het eind niet meer compleet uitgeput en heb ik meer spierpijn. Ideaal dus en zeker een aanrader om een keer te proberen!

♥ Als laatste toch wel mijn allergrootste tip waardoor ik bij kleine afstanden eigenlijk geen water of iets dergelijks nodig heb. Tijdens het hardlopen loop ik altijd in met kauwgom. Kauwgom zul je denken, wat heeft dat met hardlopen te maken? Per toeval ontdekte ik dat wanneer ik met kauwgom hardloop ik bijna geen droge/slijmerige mond meer heb (sorry het klinkt een beetje vies, maar je snapt wel wat ik bedoel). Doordat ik met kauwgom sport blijft je mond speeksel aanmaken en heb je dus nooit meer last van een droge mond en dus geen enorme dorst meer.

Dit waren de tips alweer die mij altijd erg helpen bij het hardlopen. Uiteraard ben ik geen deskundige, maar ik wilde wel graag de punten delen waarvan ik erachter ben gekomen dat het voor mij goed werkt.

Heb jij nog goede tips? Laat ze dan zeker even achter!

 

liefs

Follow

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge