10 TIPS VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR

large3

De zomervakantie is helaas weer voorbij en dat betekent dat het normale leven weer gaat beginnen. Onregelmatige tijden school en daarnaast ook nog eens een bulk huiswerk. Vandaag geef ik 10 tips zodat je hopelijk je huiswerk gemakkelijker maakt en wat minder hoeft te stressen net voor je toetsen. Benieuwd? Lees dan even verder.

1. Bijhouden

Leraren roepen het continue en ik moet eerlijk toegeven dat ik het ook vele jaren niet heb gedaan. Het bijhouden van de stof. Ik heb een periode gehad dat ik de stof die ik moest lezen en de opdrachten die ik moest maken gewoon niet las en maakte, maar uiteindelijk heb je jezelf ermee, want richting de toetsen heb je geen flauw idee waar de toets over gaat en snap je er vrij weinig van.

2. Tekst/pp van tevoren lezen

Heb je voor een bepaald vak wat te lezen? Zorg dan dat je het hebt gelezen voordat de les begint. Het liefste ook de PowerPoint als de leraar die ook online zet. Hierdoor weet je wat er gaat komen en wordt alles nog een keer herhaald waardoor het sneller blijft hangen.

3. Lees literatuur in de bus

Zelf zit ik elke dag een half uur heen en een half uur terug in de bus. Voorheen zat ik altijd een beetje doelloos naar buiten te staren en een muziekje te luisteren. Pak tijdens je busrit je boeken er even bij en begin alvast te lezen in de stof die je als huiswerk hebt. Hierdoor heb je elke dag een uur alleen al in de bus de tijd om te lezen en dat scheelt je thuis weer werk. Je bent dan wel ietsjes minder productief dan thuis, maar over een week scheelt het best wel veel wat je niet thuis hoeft te doen.

4. Maak huiswerk op school

Vrijwel iedere school heeft een soort bibliotheek waar je rustig kunt zitten om aan projecten te werken of om bijvoorbeeld je huiswerk te maken. Thuis ben ik altijd erg snel afgeleid en ga daarom regelmatig op school zitten om mijn huiswerk te maken. Ideaal, zo ben je veel efficiënter aan het werk. Mijn bussen rijden rond de middag altijd op hele ongunstige tijden, dat is dus een mooi moment om er even een uurtje aan vast te plakken.

5. Benut je tussenuren

Voor een uurtje tussenuur zal ik niks zeggen, maar ik heb soms dagen dat ik 2 à 3 klokuren tussenuur heb. Ook deze tijd is perfect om aan een project te werken of om je huiswerk alvast te maken. Wat je op school doet hoef je thuis niet meer te doen.

6. Plan

Zet aan het begin van de week op papier wat je die week allemaal moet doen verdeeld per dag. Zo zie je als je thuis ben overzichtelijk wat je moet doen en geeft het je ook een goed gevoel als je weer wat van je lijstje hebt kunnen wegstrepen.

7. ClearLock

Zelf ben ik enorm snel afgeleid door vooral mijn telefoon. Zonder dat ik het doorheb verspil ik uren per dag aan het checken van Facebook, Instagram en mijn blog. Dat is helemaal niet erg, maar wel als je dat doet op het moment dat je je huiswerk aan het maken bent. Ik kwam onlangs een app tegen, ClearLock,  waarbij je bepaalde app voor een zelf gewenste tijd kunt blokkeren. Ideaal!

8. Maak niet overal een samenvatting voor

Sommige mensen hebben de neiging om echt overal een samenvatting voor te maken. Het kan heel prettig zijn, maar het kost ook echt onwijs veel tijd. Bij het maken van een samenvatting ben je vaak zo geconcentreerd met het inkorten van de tekst dat je uiteindelijk geen flauw idee hebt wat je uiteindelijk hebt gelezen. Bij sommige vakken heb je er meer aan om gewoon de stof rustig door te lezen en te begrijpen wat je leest.

9. Maak het jezelf gemakkelijk

Ik heb echt een hekel aan het leren aan een bureau. ‘Verplicht’ uren op een bureaustoel zitten vind niemand leuk. Maak het jezelf gemakkelijk en kruip lekker met je boeken, kleedje, wat te drinken en een snack op de bank. Dit zit een stuk comfortabeler en zo houd je het ook een stuk langer vol.

10. Overzichtelijk

Mocht je dan zo nodig toch aan je bureau willen zitten. Zorg dan dat hij zo goed als leeg is en dat je enkel de boeken die je zo gaat gebruiken op je bureau hebt liggen. Zo houd je het voor jezelf overzichtelijk en dat is een stuk fijner huiswerk maken.

Dit waren alweer mijn tips voor het maken van huiswerk. Heb jij nog goede tips? Laat het dan zeker even achter in de reactie.

 

liefs

Follow

3 thoughts on “10 TIPS VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR

  1. Haha, die tussenuren. Vorig jaar ging ik steeds met wat vriendinnen gezellig bijkletsen (pijnlijk voor mijn portemonnee ook, al die koffie), maar nu ben ik echt van plan om dan met school bezig te gaan! Goede tips 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge